Áruház lezárásra került ideiglenesen profiltisztítás miatt. Köszönjük érdeklődését.

A diszkóban is el tudna vegyülni ez a fluoreszkáló rágcsáló

A diszkóban is el tudna vegyülni ez a fluoreszkáló rágcsáló

A tudományos világban eljött az ideje, hogy az emlősök ragyogjanak: szó szerint. A kutatók egy folyamatosan bővülő listát készítenek a biofluoreszcens emlősökről, ami most egy új kiegészítéssel gyarapodott. Egy kedves, ugró rágcsáló, az ugrónyúl barna bundája ugyanis rózsaszín és narancssárga színekben világít UV-fényben.

A tudósok a közelmúltban észlelték az ugrónyulak rózsaszínű ragyogását: egyrészt a múzeumi példányoknál, másrészt a fogságban tartott állatoknál. Megállapították, hogy az ugrónyulak feltűnő fluoreszkáló színei igencsak élénkek, és nagyon eltérő mintázatot képeznek „a más emlősökben előforduló biofluoreszcenciához képest".

Ilyen foltosan világítottak UV-fényben az ugróegerek FORRÁS: J. MARTIN AND E. OLSON, NORTHLAND COLLEGE; FROM OLSON ET AL. 2021, SCIENTIFIC REPORTS

 A Scientific Reports tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a biofluoreszcencia során

A BEÉRKEZŐ FÉNY RÖVIDEBB HULLÁMHOSSZÚ, ULTRAIBOLYA RÉSZÉT ELNYELI AZ ADOTT ÁLLAT KÜLTAKARÓJA, ÉS HOSSZABB HULLÁMHOSSZÚ FÉNYKÉNT (VÖRÖSTŐL KÉKIG TERJEDŐEN) BOCSÁTJA KI.

A gerinctelenek, a hüllők, a kétéltűek, a halak és a madarak számos fajtája fluoreszkáló, de az utóbbi években a tudósok hasonló jelenséget fedeztek fel az alkonyatkor vagy éjszaka aktív emlősökben is, például repülő mókusokban, erszényes oposszumokban és a kacsacsőrű emlősökben.

Rózsaszín foltokban világítanak FORRÁS: J. MARTIN AND E. OLSON, NORTHLAND COLLEGE; FROM OLSON ET AL. 2021, SCIENTIFIC REPORTS

Az ugrónyulak (Pedetes capensis) szintén éjszakai állatok, amelyek leginkább Dél-Afrikában, valamint Kenya és Tanzánia egyes részein élnek. Rövid elülső végtagokkal és erőteljes, kenguru-szerű hátsó végtagokkal rendelkeznek; és a tanulmány szerint világítanak.

Akkor fedeztük fel az ugrónyulak rejtett fényét, miközben a repülő mókusoknál és más emlősöknél kerestük a biofluoreszcencia jeleit a chicagói Field Múzeum gyűjteményében– mondta Erik R. Olson, a tanulmány vezető szerzője, az Ashlandi Northland College természeti erőforrásainak docense a LiveScience online tudományos portálnak. – Aztán hirtelen megláttuk ezt a rózsaszín-narancssárga biofluoreszcenciát az ugrónyulaknál.

Néhol narancssárga foltok is megjelentekFORRÁS: J. MARTIN AND E. OLSON, NORTHLAND COLLEGE; FROM OLSON ET AL. 2021, SCIENTIFIC REPORTS

A HÍM ÉS A NŐSTÉNY ÁLLATOK UGYANOLYAN INTENZITÁSSAL FLUORESZKÁLTAK.

A biofluoreszcens társaság más emlőseivel ellentétben az ugrónyulak fényes mintázatai igencsak változatosaknak bizonyultak, sőt egyes esetekben egyenesen foltosnak látszottak.

 

forrás: origo.hu

További hírek